söndag 12 juni 2011

Jordgubbscheesecake i muffinsformar.

Nu var det mycket längesen jag skrev något i "skorpbloggen".. Eftersom sommaren  är här nu, så tyckte jag det skulle passa med  en  "glassdessert".  En cheesecake  är något som man kan göra många varianter av.. den här är fylld av färska mosade jordgubbar.. plus lite sylt.

Jordgubbscheescake i muffinsformar.

Ingredienser:


  • 3 st ägg
  • 1,5 dl strösocker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 200 g philadelphiaost
  • 3 dl vispgrädde
  • 10 st digestivekex
  • ev. 1 st citron eller ca 0,5 tsk citronarom och ca 3 msk saft av pressade citroner.

Gör så här:

Det går att använda elvisp genom hela det här receptet med undantag för sista steget där man använder en sked. Om du gör allt i samma ordning som beskrivet nedan så behöver du inte diska elvisparna mellan de olika momenten.

Dela äggen. Lägg äggulorna i en bunke och äggvitorna i en annan. Häll strösocker och vaniljsocker över äggulorna.

Vispa först äggvitorna till ett fast skum (med rena vispar) använd gärna elvisp. Skummet ska vara så fast att man kan vända upp och ner på bunken.

Vispa äggulorna och sockret till en pösig ljusgul smet, gärna med elvisp.

Blanda i philadelphiaosten. (Kör på lägsta hastigheten på elvispen).

Vispa grädden i en egen bunke. Den ska vara lite lagom fast, ungefär som du skulle ha vispat den att äta till en efterrätt, det är inte så jättenoga. Rör därefter ner den vispade grädden i den andra smeten med lägsta hastigheten på elvispen.

Rör försiktigt med en sked ner de vispade äggvitorna.

Om du vill ha citronsmak: riv skal av citron och pressa ur saften. Blanda ner rivet citronskal och citronsaft i smeten. Alternativt kan man droppa i citronarom och hälla i lite citronsaft.

Krossa kexen och lägg hälften av detta på botten av en rund form med löstagbar botten.
Häll i smeten och strö resten av kexsmulorna ovanpå.

Ställ in i frysen i 5 timmar. Tag ut kakan 15-30 minuter i rumstemperatur före servering.  Här har jag hämtat receptet.Men NU var det  JORDGUBBSCHEESECAKE... OCH då  använde jag förstås JORDGUBBAR i detta receptet.. citron skulle nog passat bra,  men  fanns ej hemma så.. Mosade färska jordgubbar efter behag.. samt lite färdig jordgubbssylt.. blandas försiktigt i den färdiga ostsmeten.. Hällde sedan  smeten i muffinsformar.. ( tyvärr var mina formar lite sladdriga:)   En och annan jordgubbe stoppade jag i några av formarna.  Det blev ca 24 st. och styckfryses för att sedan läggas i  en större ask/ låda .. bara att ta fram styckvis ..tinar snabbt och MYCKET gott till fikat i sommarvärmen:)


Pia...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar