söndag 19 september 2010

Lingonskorpor...


Lingonskorpor cirka 45 st

9 dl vetemjöl
4 tsk bakpulver
1 dl strösocker
1 tsk salt
1 msk vaniljsocker
2 ägg
2 dl mjölk
150 gram mjukt smör
1 -2 dl lingon
Gör så här:
Blanda de torra ingredienserna.
Vispa ihop ägg och mjölk med en gaffel.
Smula ner smöret i mjölblandningen och blanda sedan i äggmjölken.
Arbeta snabbt ihop till en deg.
Blanda till sist i bären. Detta är enklast att göra med händerna på en mjölad bänk.
Dela degen i sex delar och forma till längder.
Lägg längderna på två plåtar. Platta till dem något med handen.
Grädda en plåt i taget i 225 grader i 12 minuter. (Eller båda plåtarna i varmluft i 200 grader.)
Låt längderna svalna. Skär dem i 2-3 cm sneda bitar.
Rosta skorporna i nedre delen av ugnen i 175 grader i 20 minuter tills de fått en gyllenbrun färg.
(150 grader i varmluft i 20 min.)
Torka dem sedan några timmar i 100 grader eller över natten i 60.


Hur smakar skorporna då?..
*Lite "sötsyrlig" smak, beroende på hur mycket lingon man har i. Jag hade i 2 dl frysta, osockrade bär. En skorpa som smakar lite som en småkaka med vaniljsmak och lingon..gott till kaffet :)
...Pia
Ps..receptet har jag lånat från MATKLUBBEN.se,  men gjort om det lite ds.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar