Lingonskorpor cirka 45 st
4 tsk bakpulver
1 dl strösocker
1 tsk salt
1 msk vaniljsocker
2 ägg
2 dl mjölk
150 gram mjukt smör
1 -2 dl lingon
Gör så här:
Blanda de torra ingredienserna.
Blanda de torra ingredienserna.
Vispa ihop ägg och mjölk med en gaffel.
Smula ner smöret i mjölblandningen och blanda sedan i äggmjölken.
Arbeta snabbt ihop till en deg.
Smula ner smöret i mjölblandningen och blanda sedan i äggmjölken.
Arbeta snabbt ihop till en deg.
Blanda till sist i bären. Detta är enklast att göra med händerna på en mjölad bänk.
Dela degen i sex delar och forma till längder.
Lägg längderna på två plåtar. Platta till dem något med handen.
Lägg längderna på två plåtar. Platta till dem något med handen.
Grädda en plåt i taget i 225 grader i 12 minuter. (Eller båda plåtarna i varmluft i 200 grader.)
Låt längderna svalna. Skär dem i 2-3 cm sneda bitar.
Rosta skorporna i nedre delen av ugnen i 175 grader i 20 minuter tills de fått en gyllenbrun färg.
(150 grader i varmluft i 20 min.)
(150 grader i varmluft i 20 min.)
Torka dem sedan några timmar i 100 grader eller över natten i 60.
Hur smakar skorporna då?..
*Lite "sötsyrlig" smak, beroende på hur mycket lingon man har i. Jag hade i 2 dl frysta, osockrade bär. En skorpa som smakar lite som en småkaka med vaniljsmak och lingon..gott till kaffet :)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar