måndag 20 september 2010

Lavendelskorpor...

...blir den andra skorpsorten här i den nya bakbloggen. Det är skorpan som har sätt sina spår..dvs..som gjorde att jag fick upp ögonen för skorpbaket.. Lavendelskorpor, en helt sagolikt god skorpa. Doften av lavendel när det bakas är ljuvlig.

Ingredienser
0,5 dl lavendelblomma färsk eller torkad.
4,5 dl
strösocker
400 g smör, rumstempererat
17 dl vetemjöl
3 msk bakpulver
4,5 dl mjölk
1 st
ägg

Ett sätt att återuppleva sommaren är att fylla köket med doften av lavendel och varma julikvällar. Plockade du inga blommor i somras går det utmärkt att köpa torkad lavendel på apoteket eller i hälsokostaff ären. Receptet ger många skorpor, men de brukar ha en strykande åtgång.

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 175°. Mixa lavendel och socker i mixer eller lägg det i en påse och gnugga sönder blommorna genom plasten.
Eller gör som jag ...mortla lite socker med  den torkade lavendeln.
2. Vispa rumstempererat smör och lavendelsocker pösigt. Blanda mjöl och bakpulver. Rör samman smörblandningen, mjölet och mjölken. Bearbeta till en deg.
3. Forma till längder, 3 längder på varje plåt. Jag gör 9 st. längder. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper. Platta ev, till dem något och pensla med ägg.  Ibland penslar jag inte alls, se bilderna.
4. Grädda i omgångar i mitten av ugnen i ca. 20 min. Låt längderna svalna, skär dem i centimetertjocka skivor och torka i ugnen i ca 6 timmar på 75°. Jag torkar på 60 grader..hela natten med stängd ugnslucka.


Hur smakar LAVENDELSKORPORNA då?

Mmmm helt ljuvligt..goda, knapriga och  lite spröda. Smaken är svår att beskriva..man måste helt enkelt smaka själv:) Passar lika bra till kaffet som till en kopp te. Vill du veta varför jag bakat just  lavedelskorpor ?..Då får du kika in i min "vanliga blogg" Vardagsrummet.. där har jag skrivit och visat bilder på olika skorpbak:)

Pia

Ps... orginalreceptet till lavendelskorporna kommer härifrån...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar